OI Ljubljana
Eng

2. Bolezenski znaki

Astrocitomi. Pri nizko malignih astrocitomih so v ospredju epileptični napadi, znaki povišanega znotrajlobanjskega pritiska in znaki, ki so posledica lokalne rasti tumorja. Rast je počasna, možna je maligna preobrazba v visoko maligni astrocitom. Najpogostejši znaki visoko malignih astrocitomov so posledica povišanega znotrajlobanjskega pritiska in se kažejo kot glavobol, mentalne motnje, motorična oslabelost, slabost, bruhanje in epileptični napadi. Pojavljanje znakov je odvisno od lokacije tumorja.

Oligodendrogliomi. Prisotni podobni znaki kot pri astrocitomih, nekoliko pogostejši so epileptični napadi.

Ependimomi. Najpogostejši bolezenski znaki so slabost, glavobol, dvojni vid. Večina teh znakov je posledica lokalne rasti tumorja, predvsem motenj pretoka možgansko-hrbtenjačne tekočine. Redkeje se pojavijo visok krvni pritisk, počasno bitje srca in motnje zavesti.

Meningeomi. Pri meningeomih so najpogosteje prisotni glavoboli, epileptični napadi ter žariščni nevrološki izpadi, ki so odvisni od lokacije tumorja.

Primitivni nevroendokrini tumorji. Bolezenski znaki primitivnih nevroendokrinih tumorjev nastanejo zaradi učinka mase tumorja ali motnje pretoka možgansko-hrbtenjačne tekočine. Bolezenski znaki se pri teh tumorjih pojavijo hitro oz. zgodaj v procesu rasti tumorja. 

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava