OI Ljubljana
Eng

4. Osnove zdravljenja in spremljanje bolnikov po zaključenem zdravljenju

Nizko maligne astrocitome zdravimo kirurško in z obsevanjem. Pri kirurškem zdravljenju še vedno potekajo raziskave glede vprašanja, ali je učinkovitejša operacija ob odkritju tumorja ali kasneje, ko bolezen napreduje. Obsevanje pride v poštev kot dopolnilna metoda kirurškemu zdravljenju. Redko pride v poštev pri zdravljenju kemoterapija. Osnovni princip zdravljenja visoko malignih astrocitomov je kirurška odstranitev tumorja, sledita radioterapija (obsevanje) in kemoterapija (sistemsko zdravljenje s kemoterapevtiki). Po operativnem zdravljenju je visoka verjetnost ponovitve bolezni. Bolnike zdravimo z dopolnilnim obsevanjem lokacije tumorja. Sistemska terapija se uporablja v kombinaciji z obsevanjem. Bolniki pogosto potrebujejo zdravljenje s kortikosteroidi za omilitev možganskega edema. 

Osnovni zdravljenji oligodendrogliomov sta kirurška odstranitev tumorja in pooperativno obsevanje. Pri tumorjih z določenimi molekularnimi lastnostmi so se kot učinkoviti pokazali nekateri kemoterapevtiki. 

Ependimome zdravimo kirurško. Če odstranitev tumorja ni popolna, operaciji sledi dopolnilno obsevanje. 

Pri meningeomih je najpomembnejše kirurško zdravljenje, radioterapijo uporabimo pri zdravljenju atipičnih in anaplastičnih meningeomov ter pri zdravljenju ponovljene bolezni, ko operacija ni mogoča.

Meduloblastome zdravimo kirurško, pri bolnikih z visokim tveganjem ponovitve bolezni pa še z dopolnilno radioterapijo ali kemoterapijo.  

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava