OI Ljubljana
Eng

4. Osnove zdravljenja in spremljanje bolnikov po zaključenem zdravljenju

Površinski rak sečnega mehurja zdravimo z transuretralno resekcijo (delna ali popolna odstranitev tumorja skozi sečnico;) in elektrokoagulacijo tumorja v kombinaciji z imunoterapijo (s cepivom BCG) ali kemoterapijo v sečnem mehurju. Če so tumorji obsežni, se ponavljajo oziroma se ne odzivajo na terapijo, je treba narediti radikalno cistektomijo (odstranitev sečnega mehurja v celoti).
Mišično invazivni rak sečnega mehurja zdravimo operativno z radikalno cistektomijo z odstranitvijo regionalnih bezgavk, z radikalnim obsevanjem sečnega mehurja in področnih bezgavk (s sočasno kemoterapijo) ter s kemoterapijo (predoperativno oz. neoadjuvantno ali dopolnilno oz. adjuvantno) oziroma s kombinacijo naštetih načinov zdravljenja.
Napredovali rak sečnega mehurja zdravimo s kemoterapijo, saj operativna odstranitev raka ni smiselna.
Pri lokalno omejenih rakih ledvičnega meha in sečevoda je priporočeno standardno zdravljenje kirurško, medtem ko napredovale rake zdravimo podobno kot napredovale rake sečnega mehurja.

Sledenje bolnikov s površinskim rakom sečnega mehurja zahteva redne cistoskopije na tri mesece prvo leto, drugo leto na šest mesecev, nato enkrat letno.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava