OI Ljubljana
Eng

4. Osnove zdravljenja in spremljanje bolnikov po zaključenem zdravljenju

Zdravljenje lokalno omejenega tumorja kot tudi metastatske bolezni začnemo z orhidektomijo, t.j. kirurško odstranitvijo celotnega moda s semenskim povesmom in pripadajočo ovojnico, ki ga pregleda patolog in dokončno opredeli tip bolezni. Nadaljnji potek zdravljenja bolnikov vseh stadijev bolezni narekujejo napovedni dejavniki poteka bolezni, ki jih določa histološki tip tumorja in kombinacija klinično-patološkega stadija bolezni ter pooperativnih vrednosti tumorskih markerjev.
Kot dopolnilno metodo pri bolnikih stadija I se odločamo za dopolnilno obsevanje ali dopolnilno kemoterapijo, lahko pa se odločimo za opazovanje bolnika z rednimi pogostimi kontrolnimi pregledi.
Pri bolnikih s primarno metastatsko boleznijo je nadaljnje zdravljenje praviloma citostatsko. Kadar po končani sistemski terapiji z radiološkimi preiskavami znakov metastatske bolezni ne zasledimo več, je zdravljenje končano, v nasprotnem pa sistemskemu zdravljenju praviloma sledi kirurška odstranitev vseh preostalih zasevkov.
Ob ponovitvi bolezni so metode zdravljenja enake kot pri primarnem zdravljenju.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava