OI Ljubljana
Eng

Celostna onkološka rehabilitacija dokazano vpliva na večjo kakovost življenja bolnikov: izsledki raziskave OREH

Ljubljana, 8. maj 2023: Na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) so danes predstavili izjemno pozitivne zaključke Pilotne raziskave o individualizirani celostni rehabilitaciji bolnic z rakom dojk 2019-2022, poznane kot raziskava OREH (kratica za Onkološko REHabilitacijo). V raziskavo je bilo vključenih 600 bolnic z rakom dojk, ki so se zdravile na OI, pri čemer so bolnice, ki so bile deležne celostne rehabilitacije, imele večjo kakovost življenja, manj težav in neželenih učinkov zdravljenja, krajšo bolniško odsotnost in manj invalidskega upokojevanja.

Raziskava OREH je testirala koncept individualizirane celostne onkološke rehabilitacije, ki je bil zasnovan v okviru Državnega programa obvladovanja raka. Ta koncept postavlja v ospredje bolnice, ki imajo na voljo za pojasnila koordinatorko celostne rehabilitacije, ki s triažnimi vprašalniki redno preverja njihove individualne težave. Koncept je bil v raziskavi OREH preverjen pri 299 bolnicah iz interventne skupine in se je pokazal kot uspešen, 301 bolnica iz kontrolne skupine pa je bila deležna dosedanje standardne rehabilitacije. Za bolnice iz interventne skupine se je pokazalo kot neprecenljivo, da imajo na voljo zaupanja vredno strokovno osebo, ki je dostopna za pojasnila, tj. koordinatorko celostne rehabilitacije. 

Strokovna direktorica OI izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med., je v svojem uvodnem nagovoru poudarila, da si bo inštitut tudi po zaključku pilotne raziskave prizadeval krepiti to področje, saj so izidi zdravljenja onkoloških bolnikov vedno boljši, pomen kakovosti življenja bolnikov po zaključenem zdravljenju pa ostaja cilj, kateremu bo inštitut predan tudi v prihodnje. 

Vodja raziskave OREH prof. dr. Nikola Bešić, dr. med., je ob predstaviti rezultatov raziskave povedal: »Na podlagi statistične analize podatkov o težavah bolnic iz kontrolne in interventne skupine smo pokazali, da je individualizirana celostna onkološka rehabilitacija za bolnice zelo koristna, saj izboljša kakovost življenja, zmanjša težave bolnic z rakom dojk in neželene učinke zdravljenja. Z analizo podatkov bolniških odsotnosti in invalidskih upokojitev smo pokazali tudi, da celostna rehabilitacija skrajšuje bolniško odsotnost (v povprečju za 50 dni), povečuje delovno zmožnost in zmanjša invalidsko upokojevanje bolnic.« 

Nekatere storitve celostne rehabilitacije so bile v raziskavi OREH izvedene pri drugih izvajalcih zdravstvene dejavnosti na območju osrednje Slovenije in Gorenjske. Pomen sodelovanja družinskih zdravnikov v celostni rehabilitaciji onkoloških bolnikov je predstavila asist. dr. Vesna Homar, dr. med., iz Zdravstvenega doma Vrhnika, o vlogi številnih aktivnosti za zdrav življenjskih slog Centrov za krepitev zdravja, ki so del zdravstvenih domov, pa je spregovoril Rade Pribaković Brinovec, dr. med., z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Izobraževanja raziskave OREH, ki se jih je udeležilo več kot 1000 zdravstvenih delavcev, publikacije za bolnice in storitve telemedicine za izvajanje redne telesne vadbe, joge ter delavnice o prehrani, je predstavila znan. sod. dr. Mateja Kurir Borovčić. Prim. Bojan Pelhan, dr. med., iz Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta - SOČA je poudaril pomen poklicne rehabilitacije za lažjo integracijo onkoloških bolnikov v delovni proces. Prof. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., je prikazala cilje nove pilotne raziskave celostne rehabilitacije za bolnike z rakom debelega črevesa in danke, doc. dr. Lorna Zadravec Zaletel, dr. med., pa vizijo celostne rehabilitacije za onkološke bolnike v prihodnje. Bolnica Klara Čampa je o svoji izkušnji z raziskavo OREH in koordinatorko celostne rehabilitacije povedala: »Koordinatorka celostne rehabilitacije mi je bila med onkološkim zdravljenjem v veliko oporo. Z njeno pomočjo in njenimi usmeritvami sem se lažje spopadala z vsemi dodatnimi izzivi, ki so bili pred mano.«

V raziskavi OREH so opredelili potrebe bolnic z rakom dojk po celostni onkološki rehabilitaciji in pripravili projekcije glede celostne onkološke rehabilitacije za te bolnice na nacionalni ravni. Kot ugotavljajo raziskovalci, bo izvajanje celostne onkološke rehabilitacije v prihodnje omejevalo predvsem pomanjkanje različnega strokovnega osebja in prostorov. Najbolj pereče je pomanjkanje kliničnih psihologov in osebja za izvajanje poklicne rehabilitacije. Zbrani so opozorili na potrebo po odločitvi o nosilni ustanovi, ki bi dolgoročno skrbela za razvoj in usmeritev celostne onkološke rehabilitacije na nacionalni ravni. 

Nosilec raziskave je Onkološki inštitut Ljubljana. Partnerji raziskave so Inštitut medicinske rehabilitacije UKC Ljubljana, Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – SOČA, Fakulteta za šport UL, ZD Vrhnika, ZD Ljubljana in drugi zdravstveni zavodi v Sloveniji. Raziskavo financirata Agencija Republike Slovenije za raziskovanje in Ministrstvo za zdravje (Projekt V3-1906)


Dodatne informacije: 
•    znan. sod. dr. Mateja Kurir Borovčić; mkurir@onko-i.si; 031 348 032
•    Celotno poročilo raziskave OREH je dostopno na tej povezavi. 

 

Prim. Bojan Pelhan, dr. med., Univerzitetni rehabilitacijski inštitut - SOČA, znan. sod. dr. Mateja Kurir Borovčić, Onkološki inštitut Ljubljana, Klara Čampa, bolnica, vključena v projekt OREH, in prof. dr. Nikola Bešić, dr. med, Onkološki inštitut Ljubljana, vodja projekta OREH.

Prof. dr. Nikola Bešić, dr. med, vodja projekta OREH.

Klara Čampa, bolnica z rakom dojk, vključena v celostno onkološko rehabilitacijo OREH.

Klara Čampa in prof. dr. Nikola Bešić, dr. med.

Zlatka Mavrič, koordinatorica v projektu OREH, in prof. dr. Nikola Bešić, dr. med.

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava