OI Ljubljana
Eng

Rožnati oktober – svetovni mesec boja proti raku dojk

Kot vsako leto tudi letos oktobra poteka svetovni mesec boja proti raku dojk. Ta je v Sloveniji in svetu najpogostejši rak pri ženskah. V tem mesecu potekajo različne osveščevalne aktivnosti v podporo boju proti raku dojk, ki jih že tradicionalno spremlja rožnata barva. 

Tudi Onkološki inštitut se redno pridružuje tej pobudi: 

-       Letos so strokovnjaki z OI sodelovali na uvodni novinarski konferenci združenja Europa Donna ob začetku rožnatega oktobra, ki je potekala 28. septembra 2017; prof. dr. Branko Zakotnik, koordinator državnega programa za obvladovanje raka (DPOR) je predstavil nekaj statističnih podatkov o raku dojk v Sloveniji in vključenost obravnave raka dojk v DPOR ter izpostavil pomen državnega programa DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk in pozval ženske med 50. in 69. letom, naj se ga redno udeležujejo; doc. dr. Nada Rotovnik Kozjek, vodja Enote za klinično prehrano in dietoterapijo je spregovorila o pomenu sestave telesa in funkcionalne mase pri zdravljenju in kakovosti življenja bolnic z rakom, predstavila pa je tudi napravo DXA – Europa Donna namreč z letošnjimi humanitarnimi dogodki v okviru rožnatega oktobra zbira del sredstev za nakup naprave DXA za Onkološki inštitut. Naprava meri sestavo telesnih tkiv pri ženskah, ki so na hormonskem zdravljenju po raku dojk ali rakih rodil, in za katere se ve, da vplivajo na strukturo nekaterih tkiv, tudi na kostnino. 

-       Na OI bo v sklopu svetovnega meseca boja proti raku dojk potekalo izobraževanje o peroralnih protitumornih zdravilih, ki bo v torek, 24. 10. 2017, v predavalnici stavbe C OI, v organizaciji Lekarne OI in Lekarniške zbornice. Podrobnejše informacije izobraževanja si lahko ogledate v priponki. 

-       V avli stavbe D Onkološkega inštituta bodo cel mesec postavljene stojnice, na katerih bodo prostovoljke Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna vsak torek in četrtek med 9.00 in 13.00 osveščale obiskovalce o raku dojk. 

Več informacij o raku dojk dobite na tej povezavi

 

 

© 2019 - Onkološki inštitut Ljubljana
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava